Consulta els nostres artícles i vídeos
Covid19: vacunació en embarassades i mares lactants
En aquest article s’analitza la vacunació contra la Covid19 durant els períodes preconcepcional, embaràs i lactància.
L’embaràs és un fenomen excepcional des del punt de vista immunològic. Per tal que després de la fecundació l’embrió que s’ha format s’implanti correctament, el sistema immunitari de la persona gestant actua produint una resposta de tolerància o acceptació que permet que, un nou individu, amb proteïnes diferents de les pròpies, es desenvolupi amb normalitat en el seu interior sense ser atacat o rebutjat. Aquest fenomen condiciona la resposta immunitària de la gestant des del primer moment. Qualsevol insult que generi una distorsió d’aquest sistema immunitari en estat de tolerància, podria afectar el fetus i/o a la persona gestant, almenys des del punt de vista teòric. Hi ha moltes complicacions de l’embaràs com els avortaments de repetició, el part preterme o la insuficiència placentària que comparteixen fenòmens de base immunitària, com la inflamació i la trombosi, com a causes subjacents. Molts d’aquests mecanismes immunotrombòtics han estat descrits també en la COVID19. És per aquest motiu que es va pensar en la possibilitat que la infecció per SARS-CoV-2 podria comportar un increment d’aquestes complicacions, sobretot en el 1r i 2n trimestres de la gestació, però l’evidència clínica no ho ha pogut confirmar del tot. El que sí han confirmat amplis estudis clínics és l’elevat risc de complicacions greus de la mateixa malaltia COVID19 amb risc d’ingrés a UCI entre 3 i 5 vegades superior en les persones gestants, sobretot en 3r trimestre, en comparació amb altres persones amb les mateixes condicions basals, però no gestants. Sembla que les limitacions o particularitats cardiorespiratòries de les persones gestants infereixen certa vulnerabilitat d’agreujament de les complicacions pulmonars, circulatòries i sistèmiques en cas d’infectar-se per SARS-CoV-2 i desenvolupar la COVID19.
Vacunació durant la gestació
La vacunació contra la COVID-19 ha demostrat disminuir el risc de contagi, el risc de complicacions derivades de la infecció i la mortalitat en població general. No obstant això, a causa de la manca d’estudis específics durant la gestació, no existeix prou evidència sobre la seguretat i l’eficàcia de l’ús d’aquestes vacunes durant l’embaràs, però tampoc hi ha evidència suficient per afirmar que sigui perjudicial per a la persona gestant o pel seu fetus.
El principi de prudència que acompanya sempre les persones gestants (perquè sovint són excloses dels assaigs clínics) pot representar una oportunitat per a la discriminació basada en la manca d’evidència de seguretat i eficàcia. En aquest cas, podrien quedar fora d’una campanya de vacunació poblacional, perdent així la possibilitat d’accedir a la forma més segura que tenim, ara per ara, de protegir la seva salut. És per això, que avui en dia, a demanda de les societats científiques, ja s’han iniciat estudis que les inclouen, sempre de forma voluntària.
A la vista de les dades recollides de forma voluntària en més de 35.000 embarassades vacunades contra la COVID-19 als Estats Units (CDC), nombroses societats científiques tant nacionals com internacionals, han emès la recomanació que a les persones embarassades se’ls ofereixi la vacuna al mateix temps que a la resta de la població, segons la seva edat o la seva pertinença a algun grup de risc ( risc d’exposició a l’entorn laboral o risc clínic associat a condicions de salut concretes), ja que no s’ha observat cap aspecte específic sobre la seguretat de les vacunes. Recomanen, però, que rebin preferentment vacunes d’ARNm (Pfizer o Moderna), donada l’experiència més gran amb elles, sempre després d’haver rebut informació professional sobre riscos i beneficis de la vacunació.
Beneficis de la vacunació
L’embaràs és un factor de risc de complicacions de la infecció per SARS- CoV-2, especialment en el 3er trimestre. Les pacients amb comorbiditats tenen més risc de complicacions: hipertensió, cardiopatia, malaltia pulmonar, diabetis, malaltia renal, obesitat, autoimmunitat o immunosupressió. La vacunació és efectiva en la prevenció de la infecció per SARS-CoV-2 i en la prevenció de complicacions severes i mort per COVID19.
D’altra banda, les vacunes no contenen virus vius ni tampoc cap excipient nociu per la persona gestant o pel seu nadó (a no ser que tingui al·lèrgia a algun dels seus components). Altres vacunes de virus no vius (grip o tos ferina) són considerades segures per la persona gestant o pel seu nadó. Les vacunes de les quals més experiència d’ús es té durant l’embaràs són les que contenen ARNm.
Possibles riscos
Les vacunes per la COVID-19 no han sigut testades específicament en les persones gestants avui en dia. L’evidència sobre la seva seguretat en persones gestants és, doncs, encara insuficient. També es desconeix específicament la seva eficàcia, així com els possibles efectes adversos en relació amb les persones no gestants, o si existeix risc augmentat d’avortament o d’alteració en el desenvolupament fetal (tot i que la sospita és molt baixa).
Els efectes adversos de les vacunes són freqüents malgrat que no afecten la gestació: dolor en el lloc de punció, adenopaties axil·lars reactives al costat homolateral a la punció, astènia, cefalea, artromiàlgies, febre o calfreds.
Vacunes en període d’alletament
En el cas de les persones lactants, no es recullen contraindicacions en la fitxa tècnica de les vacunes contra la COVID19. Cal tenir en consideració que l’administració de vacunes de virus no-vius en persones que alleten és segura per a la mateixa persona, per a la lactància i pel/la lactant. Les vacunes atenuades i inactivades utilitzades fins ara han demostrat ser segures i fins i tot els anticossos generats per la vacunació poden transferir-se a través de la llet i tenen el potencial de protegir el lactant.
Situacions especials:
- Desig gestacional: no caldrà esperar entre la segona dosi (en cas d’haver rebut una vacuna de 2 dosis) i la gestació. Es podrà rebre qualsevol mena de vacuna.
- No és necessari realitzar una prova d’embaràs prèvia a l’administració de la vacuna.
- Si es produeix una vacunació en el cas d’un embaràs inadvertit, no es recomana la interrupció de l’embaràs, però cal posar-ho en coneixement del professional sanitari de referència perquè en faci un seguiment.
- Primera dosi administrada i gestació: es recomana posposar la segona dosi de vacunació a després del part. Es podrà administrar durant la gestació en cas d’una persona de risc o si la persona ho sol·licita, preferiblement després de les 12 setmanes i prioritzant l’ús de vacunes ARNm.
- Les dones que estiguin realitzant un tractament contraceptiu hormonal (del tipus que sigui, amb estrògens o sense) no es recomana que aturin el tractament per realitzar la vacunació.
Dra. Raquel Ferrer Oliveras. Obstetra a Hospital Quirónsalud Barcelona