Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
10 de Maig de 2023

Canvis físics durant el postpart

El puerperi és la fase de recuperació postpart que transcorre des del naixement del nadó fins a la 6a setmana després del part. Per fer una valoració de la mare durant el postpart, cal tenir en compte el tipus d’embaràs que ha tingut, el part i l’estat i evolució del nadó.

Canvis físics durant el postpart

Durant aquestes setmanes hi hauran canvis físics i emocionals. La parella és clau i ha de ser un bon gestor emocional, cal que tingui molta complicitat amb la mare, mostrar-se molt receptiu i fer-se càrrec de la logística familiar.

REGLES D’OR PER A LA MARE

  • Descansar, seguint el ritme de son del nadó
  • Donar-li mostres d’afecte quan es vulgui
  • Deixar-se ajudar
  • Mantenir una alimentació adequada
  • Durant aquestes setmanes comença a establir-se el vincle entre mare i fill.

Són dies de dedicació total: la mare ha d’estar disponible per al nadó i, alhora, intentar tenir una mica de temps per a ella.

CANVIS FÍSICS

Durant el puerperi immediat cal vigilar que l’úter estigui ben contret, amb un bon to, que el sagnat postpart sigui l’esperat. Una atonia uterina pot provocar una hemorràgia que s’ha d’aturar. L’úter pesa 1000 gr. després del naixement i quan acaba la quarantena ha de pesar 100 gr.

Durant aquestes setmanes, l’úter ha d’involucionar fins tornar una situació de normalitat, és a dir, tornar a tenir les dimensions d’abans de l’embaràs. Això passa durant les 6 setmanes posteriors al part. En aquest període la puèrpera té unes pèrdues hemàtiques conegudes com a “loquis”. Els loquis són un fluid vaginal que va canviant d’aspecte, quantitat i color a mesura que passen els dies després del part. Acostumen a durar al voltant d’uns 25 dies aproximadament. Al començament són com una regla, es pot perdre uns dies menys, com si fos el final d’una regla, i després tornar a perdre més. L’olor és molt característic. El color sol ser molt vermell els primers dies i després evoluciona cap al rosa, marronós, groguenc i blanquinós. Anomenem “partillo” als loquis acumulats que s’eliminen de cop cap a la 4a setmana i no són una menstruació. La quantitat és similar a una regla de sang vermella i només dura 1 dia. Aquests loquis són comuns a tot tipus de part, ja sigui part vaginal o ja sigui una cesària.

La menstruació. Passat el puerperi, si la dona fa lactància artificial, entre la cinquena i sisena setmana recupera els cicles hormonals. Si la dona fa lactància materna exclusiva i a demanda el més habitual és que no tingui la menstruació.

La cicatrització dels punts. Rentat diari del periné amb aigua i sabó neutre. Mantenir-lo ben sec i canviar-se freqüentment de compresa. No realitzar immersió en banyera, piscina o mar fins al finalitzat el puerperi. Vida normal amb activitat física moderada. Cal també evitar agafar pes i realitzar exercicis d’impacte.

Els “entuertos” són les contraccions de l’úter després del part. Indiquen que s’està produint la involució de l’úter. Poden ser més dolorosos a partir del segon fill.

La pujada de la llet es produirà durant els primers dies de postpart. Si hi ha congestió de les mames, cal fer-se un massatge abans de les preses per afavorir la sortida de la llet. Si persisteix el dolor després de la presa cal aplicar-se fred local.

Retenció de líquids. Fins al dies 10 o 12 del postpart és normal retenir líquids per la sobrecàrrega que hi ha hagut durant l’embaràs. Hi ha també una tendència a l’estrenyiment per por i per relaxació de la musculatura digestiva. Es recomana fer una dieta variada i equilibrada amb abundant ingesta de líquids.

Les relacions sexuals. És convenient emprendre-les després de la quarantena. Si no hi ha punts, i es volen tenir relacions sexuals, cal utilitzar un preservatiu per evitar infeccions de l’endometri (la capa interna que recobreix l’úter).

Quant a l’estat emocional és normal que aparegui tristesa postpart durant les primeres 2 setmanes. Aquest episodi es coneix com a Maternity Blue. Després d’aquests dies, habitualment tot torna a la normalitat.

A l’alta de la quarantena el professional sanitari planifica un mètode contraceptiu, es valora el sol pelvià per si convé rehabilitació i es valora l’estat emocional.

PROBLEMES DURANT EL PUERPERI

Durant el puerperi o postpart poden aparèixer algunes d’aquestes complicacions:
Febre (Tª >38ºC).
• Problemes episiotomia/esquinçament (dehiscència, edema…).
• Sagnat important, loquis d’aspecte purulent i fètids.
• Micció freqüent i urgent, i disuria (dolor a l’orinar)
• Dolor anormal en l’abdomen i cames
• Tristesa profunda i sensació d’incapacitat de tenir cura del bebè.

En qualsevol d’aquests casos cal contactar amb el professional sanitari de referència per valorar cadascuna de les situacions i posar el tractament adequat en cada cas.

LLEVADONAS