Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
19 d'Abril de 2016

Les copes menstruals

Les copes menstruals són uns dispositius de silicona que s’introdueixen dins de la vagina com un tampó durant la menstruació per a tal de recollir el flux hemàtic que desprèn la matriu. Es diuen així perquè tenen forma de copa o campana.

Les copes menstruals

Tot i que la primera copa menstrual va ser patentada fa 84 anys, és justament ara quan se’n comença a parlar una mica més gràcies a la seva difusió mitjançant el boca-orella. Originalment, aquests productes es podien trobar en botigues de productes naturals, mentre que en l’actualitat també es poden aconseguir en moltes farmàcies o per internet.

Molts ginecòlegs aconsellen l’ús de les copes menstruals quan hi ha al•lèrgies o problemes mèdics ocasionats per l’ús dels tampons. La copa menstrual té unes dimensions aproximades de cinc centímetres de llarg i una capacitat aproximada de 30 mil•límetres cúbics. La part inferior de la copa continua per un petit peu de llargària personalitzable, que en facilita l’extracció.

La seva col•locació dins de la vagina pot resultar més aviat dificultosa les primeres vegades, però quan es fa servir més sovint resulta molt fàcil i còmode. A més a més, a diferència dels tampons, la copa menstrual no absorbeix sinó que recull. D’ aquesta manera no absorbeix les secrecions vaginals normals ni deixa restes. Es pot deixar dins de la vagina fins a 12 hores de manera continuada.

Abans de fer servir, s’ha de bullir i s’aconsella repetir aquesta operació en finalitzar els dies de menstruació. Sempre que sigui possible, durant els dies de regla s’ ha de rentar amb aigua i sabó quan es retira de la vagina i es buida. És més ecològic i econòmic que altres opcions, ja que la copa és reutilitzable. La seva durada dependrà de les indicacions de cada marca però varien entre un i cinc anys.

Normalment, la majoria de les marques tenen dues mides, una de petita i una de gran. La talla petita s’acostuma a recomanar a dones verges o que no han tingut parts vaginals. La talla gran s’aconsella a dones que han sigut mares o que tenen un sòl pelvià molt debilitat.

Així doncs, les copes menstruals són una opció més a tenir en compte.

Marta Andreu
Fisioterapeuta Col. 4006