Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
12 de Juny de 2015

Les boles xines

Les boles xines tenen el seu origen a l’ època del Japó Feudal. Es creu que van ser inventades per un emperador que tenia moltes concubines i que no tenia temps per a preliminars. És una eina cada cop més coneguda i utilitzada per la seva eficàcia. Però sovint es recomanen sense saber l’estat previ de la musculatura del sòl pelvià i això, en ocasions, pot causar problemes.

Les boles xines

Per exemple, moltes vegades, després de tenir un nadó, es recomana fer-les servir sense verificar si hi ha una cicatriu sensible o sense valorar si hi ha una manca de to, la qual cosa pot provocar dolor i/o impossibilitat  per a aguantar les boles xines. És per això que seria aconsellable que, abans de començar a utilitzar-les, un especialista en sòl pelvià valorés si és convenient o no. 

Les boles xines originals, també denominades esferes pèlviques, són dues boles unides per un cordó normalment recobertes de silicona, tot i que actualment també hi ha models amb una sola bola. A l’interior d’aquestes boles hi ha una altra boleta que pot ser de diferents pesos i mides en funció del  model. L’elecció del model de bola xina és molt personal i dependrà de cada dona i de com estigui el seu sòl pelvià. A farmàcies i sex shops en podem trobar molts models.

Les boles xines serveixen per a diferents coses: milloren la força i el to del sòl pelvià, milloren la lubricació i afavoreixen la circulació de la zona. Abans de fer-les servir caldrà, en primer lloc, llegir les instruccions del fabricant abans d’ utilitzar-les per primera vegada. Lubricar-les amb un lubricant de base aquosa i introduir les boles o bola a l’interior de la vagina com si fossin un tampó.

Un cop introduïdes, ens assegurarem que la nostra musculatura és capaç de subjectar-les sense que hàgim de realitzar cap esforç. Si és així, el que farem serà caminar amb elles per tal que les boles petites que hi ha a l’ interior vibrin i facin activar de manera involuntària la musculatura, el que ajudarà així a millorar el to muscular.

Si, al contrari, en posar-nos dretes, notem que hem de fer força, serà indicatiu que no estem preparades per a poder fer això. És important realitzar aquest treball de forma progressiva. El primer dia, amb 5-10 minuts, n’ hi haurà prou. I anirem augmentant progressivament en franges de 5 minuts fins arribar a tolerar entre 45-60 minuts.

Però també podem donar un altre ús a les boles xines. Les podem fer servir per realitzar les contraccions voluntàries del sòl pelvià, a manera de pesa. En aquest cas, començarem fent poques repeticions amb pauses entremig i podrem repetir la seqüencia dues o tres vegades. Al principi les podem utilitzar en dies alterns i a poc a poc anar espaiant la freqüència. En finalitzar la sessió de treball, les retirarem estirant del cordonet i les rentarem amb aigua tèbia i sabó i les deixarem assecar.

Marta Andreu Roig

Fisioterapeuta col. 4006 de Llevadonas