Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
7 de Juny de 2021

La importància dels Bancs de Llet Materna

El passat 21 de maig es va celebrar l’IX Congrés de l’Associació Espanyola de Bancs de Llet Humana, un certamen bianual l’objectiu del qual és fomentar la col·laboració entre professionals i entitats per a millorar els processos de tractament, distribució i administració de llet materna que prové dels Bancs de Llet.

La importància dels Bancs de Llet Materna

A més de conscienciar a la societat sobre els beneficis de la lactància materna, els Bancs de Llet busquen garantir que qualsevol nounat pugui ser alimentat per llet materna quan la mare no pot lactar al seu bebè.

Qui pot ser donant

Pot ser donant qualsevol dona que estigui alletant, gaudeixi d’un bon estat de salut i porti hàbits de vida saludables. La ingesta d’alguns medicaments, unes certes malalties cròniques o infeccioses, així com el consum d’alcohol, tabac i drogues, són incompatibles amb la donació. En qualsevol cas, el mateix Banc realitzarà un qüestionari de salut i una analítica de serologies per a determinar si la dona pot ser donant. També haurà de signar un consentiment informat.

El mateix Banc instrueix a la donant sobre les diferents opcions de recollida i li proporciona el material necessari. Aquesta recollida pot realitzar-se en el mateix banc o en el domicili de la donant. Cada dona pot determinar tant la quantitat que desitja donar com el temps que desitja fer-lo.

Beneficis

Els principals beneficiaris dels Bancs de Llet són bebès prematurs de baix pes (inferior als 1.500 grams), que corren el risc de patir alguna patologia digestiva o intestinal i poden presentar dèficit immunitari. Aquesta donació és la via d’alimentació dels bebès a l’espera que les seves mares els puguin alletar.

També s’utilitza després de cirurgies d’aparell digestiu o per a prevenir les necrosis intestinals, principal causa de defunció entre els prematurs de baix pes.

El treball que duen a terme els Bancs de Llet Materna és una tasca fonamental que els professionals de la salut poden començar a promocionar entre les futures mamàs al llarg de la gestació. En aquest sentit, els cursos d’educació maternal poden jugar un paper important en la divulgació d’aquesta iniciativa encara no del tot coneguda. La finalitat d’aquesta promoció ha de ser que tota futura lactant sàpiga que pot ser potencial donant.

Marifé Estébanez

Llevadora