Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
26 de Gener de 2016

La fisioteràpia durant l’embaràs, el part i el postpart

La fisioteràpia pretén donar eines útils durant l’embaràs, part i postpart. Durant l’últim trimestre d’embaràs podem tenir algunes molèsties com a lumbàlgia, ciàtica, problemes circulatoris, rampes... Així que serà important posar remei a través d’estiraments, exercicis tonificants o pràctiques en parella.

La fisioteràpia durant l’embaràs, el part i el postpart

Un altre objectiu serà prevenir esquinçaments, incontinència urinària, prolapses i altres possibles alteracions derivades del part. Haurem d’aprendre a preparar els músculs del sòl pelvià, és a dir, aquells que entapissen la pelvis per la seva banda més baixa, mitjançant massatge perineal i exercicis de potenciació de la força.

També posarem molta atenció a facilitar la dilatació durant el part mitjançant postures concretes, moviments, respiracions, etc. amb la finalitat que aquesta sigui el més ràpida i menys dolorosa possible.

Finalment ens serà útil tenir unes nocions clares de com realitzar un bon postpart per recuperar tota la funcionalitat i estètica possibles. Per aconseguir-ho, serà necessària la gimnàstica abdominal, el treball postural i, en general, tornar a enfortir aquells músculs que, després del part, es poden trobar en situació de feblesa.

A pesar que creiem que els coneixements que transmetem poden ser essencials de cara al part, confiem en la saviesa que tenim, de forma intuïtiva, pel fet de ser animals mamífers. Adonar-se d’aquesta saviesa facilita la confiança tant en una mateixa com en el procés.

Els exercicis de autopalpació i les pràctiques guiades de relaxació ens acompanyaran en aquest camí de preparació al part d’una forma més integral.

 

Maria Roma

Fisioterapeuta-osteòpata de Llevadonas