Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
19 d'Abril de 2017

L’estimulació prenatal i la seva importància

L’estimulació prenatal és un conjunt de tècniques que mitjançant estímuls busquen la comunicació amb el fetus i activen la seva capacitat sensorial.

L’estimulació prenatal i la seva importància

Està basada en el desenvolupament i maduració del sistema nerviós central (centre de control de les vivències del nen i del futur adult), i en particular del cervell, que està constituït per milions de cèl·lules, anomenades neurones, que es relacionen entre si formant sinapsis (s’ha pogut detectar la sinapsi a partir del dissetè dia de fecundació). En tan sols 9 mesos es desenvolupen més de 100.000 milions de neurones que estableixen al seu torn uns 100 bilions de connexions entre elles.

S’utilitzen tècniques: auditives, tàctils, visuals, motores i de relaxació. Es tracta d’aprofitar aquest moment perquè el nen arribi al món amb la màxima capacitat neuronal. S’aconsella començar a partir del 3r mes de gestació, moment en què els sentits del bebè estan formats. 

Però, sobretot, és important l’estimulació prenatal perquè ens ajuda a connectar amb el nostre bebè des del primer moment. Amb el nostre amor creixerà en harmonia i no només enfortirem els nostres vincles afectius, sinó també la seva seguretat, autoestima i la seva intel·ligència emocional, la seva manera de lliurar-se a aquest món en un futur. 

Estudis realitzats per investigadors, com Thomas R. Verny i René Van de Carr, han revelat que els bebès estimulats mostren en néixer major desenvolupament l’àrea visual, auditiva, lingüística i motora; en general dormen millor, estan més alerta, segur de si mateixos i afables, en relació a aquells que no han estat estimulats. També mostren major capacitat d’aprenentatge i es calmen fàcilment en sentir les veus i la música que escoltaven mentre estaven en el ventre matern. 

Mitjançant el Taller d’Estimulació Prenatal en Llevadonas:

  • T’acompanyem en la teva meravellosa etapa de gestació afavorint el vincle afectiu i el desenvolupament sensorial del vostre bebè.
  • Coneixeràs tècniques d’estimulació senzilles per aplicar en el dia a dia, i altres més específiques.
  • Us ajudarà a prendre part activa en l’embaràs.
  • Perquè arribi al món amb les màximes capacitats i es desenvolupi de manera natural i harmònica, respectant sempre el seu desenvolupament biològic- maduratiu.
  • Regalar-vos un moment/ recordo únic i de connexió tan especial amb el vostre bebè, amb el vostre cos i la vostra parella, que de vegades a casa atrafegats per "coses per fer" és difícil d’aconseguir. 


El Taller es materialitza en una classe teòric- pràctica, sobretot pràctica. La teoria serveix per emmarcar la classe pràctica. Parlarem sobre l’estimulació prenatal i els seus beneficis, passant pel desenvolupament sensorial del fetus per anar introduint tècniques: auditives, tàctils, visuals, motores i de relaxació.També parlarem sobre la importància del benestar de la mare i diferents activitats que podeu realitzar.La part teòrica se us enviarà per mail perquè la pugueu llegir tranquil·lament a casa, ampliada amb exercicis d’estimulació per desenvolupar cadascun dels sentits. Juntament amb una bibliografia per consultar o ampliar. 

A més se us enviarà teoria, exercicis pràctics i bibliografia per seguir treballant a casa l’estimulació primerenca una vegada neixi el vostre bebè (de 0 a 2 mesos). La idea d’aquest Taller és englobar l’estimulació del bebè des de l’etapa prenatal al primer any de vida. Etapa en la qual es donen més canvis de desenvolupament i tan importants en el seu desenvolupament futur a tots els nivells. Per tant el taller d’estimulació Prenatal, podria ser el primer que ofereix Llevadonas, podent realitzar després un seguiment mitjançant els tallers d’estimulació Primerenca: 3- 6 mesos, 7- 9 mesos i 10- 13 mesos.

Durant la classe pràctica se us convidarà a connectar amb el vostre cos, la vostra respiració i amb el vostre bebè. Serà un moment especial per a vosaltres i la vostra parella.Realitzarem alguns exercicis i dinàmiques utilitzant totes les tècniques de l’estimulació prenatal, guiats per la música i en un ambient tranquil i acollidor, cuidant i acaronant cada moment per aconseguir un moment únic, propici per a una bona estimulació prenatal i amb vosaltres mateixos. 

Després cada parella acabarà trobant el seu particular i exclusiu llenguatge per comunicar-se i estimular al seu bebè. Es tracta de deixar-se portar i gaudir d’aquest moment tan especial, màgic, intens i alhora efímer, únic i irrepetible. 

Eva Mª García Vargas. Mestra d’Educació Infantil