Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
27 de Gener de 2017

És normal que després d’un part el sexe sigui dolorós?

Són moltes les dones que pateixen molèsties o dolor quan reinicien l’activitat sexual amb penetració després d’un part. Mentre que algunes d’elles ho comenten quan es visiten amb els seus ginecòlegs, llevadores o fisioterapeutes especialitzades en sòl pelvià, moltes altres pateixen en silenci aquest problema per pudor o bé perquè pensen que és normal.

És normal que després d’un part el sexe sigui dolorós?

Tot i ser habitual, tampoc s’ha de considerar normal, per la qual cosa s’haurien d’evitar les relacions sexuals quan resulten desagradables o doloroses, ja que mantenir-les en aquestes circumstàncies pot empitjorar la situació. Si les relacions no són satisfactòries, les ganes de repetir seran cada vegada menors i la libido disminuirà. També cap la possibilitat que la musculatura es posi en tensió i augmenti encara més la sensació molesta, dificultant així la penetració.

El millor que es pot fer és comentar la problemàtica amb la parella per tal de buscar la manera que el contacte sexual no sigui dolorós. I tenir present que la penetració no és imprescindible per mantenir una relació sexual plenament satisfactòria.

Les causes més freqüents de molèsties durant les relacions després del part són la sequedat vaginal i la manca d’elasticitat de les cicatrius. La sequedat vaginal és causada pel canvi hormonal produït per la lactància materna. Resulta molt fàcil de resoldre utilitzant una lubricació extra. La manca d’elasticitat de les cicatrius, que moltes vegades es produeixen durant el part, sigui per les episiotomies o pels estrips, es pot solucionar amb tècniques de massatge de les cicatrius que un fisioterapeuta especialista pot ensenyar amb l’objectiu de donar elasticitat i millorar la sensibilitat de la zona.

El més important és saber que aquest problema té solució i que no cal estar patint dolors durant temps esperant que desaparegui de manera espontània.

Marta Andreu
Fisioterapeuta Col. 4006