Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
6 de Novembre de 2014

El part i la fisioteràpia

Diuen, i amb raó, que el moviment és vida, i com a fisioterapeuta no se m’acut una millor definició per a tots els processos que engloben el cos i qualsevol procés de recuperació, evolució o vital.

El part i la fisioteràpia

Ja de petites necessitem el moviment perquè el nostre sistema nerviós formi les vísceres, la musculatura i el sistema ossi, que ens farà estar de peu, caminar i viure.

Un embaràs en moviment permet ajudar als processos fisiològics necessaris per reduir la intervenció mèdica i assumir el treball de part amb la millor situació per al naixement del nostre infant.

I és per això que des de ja fa anys a la preparació al naixement s’ha incorporat la nostra figura: la fisioterapeuta especialitzada en sòl pelvià (uroginecològica). L’objectiu d’aquesta incorporació és treballar la forma física de manera concreta per evitar les molèsties de l’embaràs i preparar el cos per al treball de part. En combinació amb la figura de la llevadora i tots els seus coneixements referents al part i a les cures del nadó, et donem els recursos i la informació necessària per viure el naixement del teu fill d’una manera conscient i plena.

La preparació al part i el periné

El periné o sòl pelvià és la musculatura que es troba al terra de la pelvis, conformant esfínters i sostè el nostre úter, la bufeta urinària i el recte.
És la musculatura que, juntament amb el treball respiratori, se n’encarrega d’expulsar al nadó en el naixement. Per això pot ajudar molt una bona preparació d’aquesta musculatura.

Per què és important preparar-se per al part?

Ara ja coneixem la musculatura que s’encarrega que donem a llum. I és cert que les dones, només pel fet de ser dones, som capaces de donar a llum, però culturalment i socialment al nostre país, el periné pràcticament no ha existit durant molts anys. No s’estudiava a les escoles quan es feia anatomia del cos humà, no se’n parlava i era una zona prohibida que les dones no podíem gairebé ni mirar i, evidentment, tampoc tocar.
Això al llarg de generacions ha provocat que no tinguem consciència corporal del nostre periné, i això no ens ajuda en el moment del part.

El cos ha de fer una despesa energètica gran en poc temps en una zona que no sabem com és i sentim poc. I així es fa difícil. Per això, en la preparació al part intentem que preneu consciència del cos i apreneu a fer-lo servir de manera eficaç perquè el treball de part no s’allargui innecessàriament i provoqui debilitats i problemes en el post-part.

Quines millores notaré amb la part pràctica del curs?

.- Aprendràs "trucs" i exercicis per pal·liar les molèsties dels últims mesos d’embaràs (el mal d’esquena, cames inflades, ciàtica, rampes, punxades a les costelles, dolor al púbis o al sacre, etc)

.- Aprendràs exercicis de respiració, postures per dilatar el dia del part, i tindràs recursos per preparar-te físicament a casa. Sabràs tot allò que pots sentir i fer quan et posis de part, i com gestionar el moment si estàs nerviosa.

.- Tractarem temes com el massatge perineal, i prendrem consciència, i això ens ajudarà no només de cara al naixement sinó per tota la vida. La consciència perineal ens ajudarà posturalment i millorarem les relacions sexuals.

.- Parlarem del post-part i del procés corporal que viuràs com a recuperació després de donar a llum. Necessitaràs dedicar-te un temps a cuidar-te i tornar a estar completament bé internament, tant per fer "vida normal" com per estar preparada si penses en tenir un altre fill. I també externament per recuperar la figura el màxim possible.

En definitiva, tindràs la recepta estrella per a viure la maternitat d’una manera plena, conscient i preparada.

La nostra feina és ajudar-te, informar-te i preparar-te. Acompanyar-te en aquesta etapa vital perquè la visquis de la millor manera, ja que és un moment que no oblidaràs mai i intentarem que el gaudeixis al màxim.

Sílvia Alonso
Fisioterapeuta uro-ginecològica de Llevadonas
No. Col. 7830