Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
17 de Febrer de 2016

Com elegir un matalàs per al bebè

Des que naixem, el descans és fonamental, ja que ajuda al correcte desenvolupament físic i intel.lectual. Més endavant, el son marcarà aspectes tan importants com la conducta, el rendiment escolar, el creixement i, fins i tot, la predisposició al sobrepès o a l’obesitat infantil.

Com elegir un matalàs per al bebè

Els bebès presenten fases de son reconeixibles des que el fetus té set mesos de gestació i, per tant, es creu que els hàbits de son de la mare i el seu estil de vida podrien afectar a la qualitat del son del bebè fins i tot abans de néixer.

Els primers mesos de vida els bebès dormen aproximadament entre 14 i 15 hores al dia i als dos anys el 95% dels nens dormen més de 12 hores diàries. Per això, és molt important escollir correctament el lloc on haurà de dormir el nostre fill/a.

Durant els primers mesos de vida els experts aconsellen mantenir el bebè a prop dels pares pel risc de la síndrome de la mort sobtada, en un cabasset o mini bressol fàcilment transportable per poder tenir el bebè sempre a la vista.

A partir del cinquè mes de vida el bebè ja tindrà més mobilitat i es farà imprescindible deixar d’utilitzar els cabassos i els mini bressols per una qüestió de seguretat, donat que el bebè podria incorporar-se utilitzant el burell del mini bressol i caure. El bebè, doncs, passarà a dormir en un bressol.

El matalàs i el somier han de ser silenciosos, lleugers i estables, i no s’aconsella col.locar elements musicals ni il.luminació, ja que poden provocar insomni. Ha d’encaixar correctament a la base en el bressol, cistella o mini bressol, perquè el bebè podria quedar atrapat i asfixiar-se. També es recomana un matalàs còmode que aporti la fermesa suficient per evitar el risc de mort sobtada del lactant o les broncoaspiracions per reflux. Això significa que ha de tenir una certa duresa i, alhora, ha de ser adaptable. És a dir, ha d’evitar que el bebè s’enfonsi i ha de ser capaç d’ adaptar-se al cos del bebè.

També és important elegir una base ferma que distribueixi de forma homogènia el pes del bebè per evitar el risc de plagiocefàlia postural durant els primers mesos de vida. Així mateix, és important que el matalàs sigui capaç de disipar la calor sobrant perquè no és bo que els bebès passin excessiva calor o es refredin de manera brusca. Cal recordar que el seu sistema termoregulador encara és immadur i aquest factor s’associa al risc de mort sobtada.

S’han de descartar matalassos amb una composició que no permeti la circulació lliure d’aire. Hi ha estudis que han demostrat que el risc de mort sobtada baixa dràsticament quan l’aire del bressol del nadó mante una ventilació idònia, evitant així la reinspiració del seu propi anhídric carbònic.

També s’aconsella que estiguin fabricats amb materials el mes higiènics possible perquè s’embruten sovint, ja sigui de pipi, babes o, simplement, de milions d’ àcars.

Les hamaques o gandules són elements que han d’utilitzar-se amb moderació, ja que si n’abusem poden dificultar el correcte desenvolupament de la columna vertebral. Quan naixem tenim una única curvatura (cifosis) i poc a poc hem de desenvolupar 4 corbes, dues lordosis i una cifosi. En aquest cas, les hamaques dificulten la formació de la corba lumbar i cervical.


Marta Andreu
Fisioterapeuta