Centre per a la dona i l’infant

Consulta els nostres artícles i vídeos

Mostrant un article
9 de Febrer de 2015

Per què fer Gimnàstica Abdominal Hipopressiva en el Postpart?

Després de l’ embaràs i el part, el nostre cos ha de recuperar el seu estat normal, previ a l’embaràs. La faixa abdominal i el sòl pelvià necessiten tornar a tonificar-se. Una bona eina per aconseguir-ho és la Gimnàstica Abdominal Hipopressiva, que permet treballar tant l’abdomen per obtenir un ventre pla com el sòl pelvià.

Per què fer Gimnàstica Abdominal Hipopressiva en el Postpart?

La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva consisteix amb uns exercicis a generar una hipopressió dins de la cavitat pelviana, acompanyada sempre de diferents postures, i mitjançant la contracció del diafragma en apnea espiratòria. D’aquesta manera s’aconsegueix un efecte de succió de les vísceres, la qual cosa genera una pressió negativa de la cavitat abdominal i pelviana. Resultat d’aquesta pressió és una reacció tònica provocada per una contracció reflexa d’ aquestes musculatures.

És un mètode holístic que considera el cos com un tot, ja que integra la postura i la respiració.

QUINS BENEFICIS TÉ LA GIMNÀSTICA ABDOMINAL EN EL POSTPART?

1. MILLORA DE L’ESTÀTICA POSTURAL. El treball hipopressiu enforteix la musculatura estabilitzadora de la columna. Amb molt poc temps de treball, per exemple un mes, ja es poden observar millores.

2. MILLORA L’ ASPECTE ESTÈTIC DE L’ABDOMEN I DISMINUEIX EL PERÍMETRE ABDOMINAL. Es tonifica tota la faixa abdominal, des de la més superficial a la més profunda i s’ aconsegueix un ventre pla. Per tant, podem concloure que són molt més efectius que no pas els abdominals clàssics, donat que s’ eviten els riscs que aquests últims generen.

3. MILLORA LA DIASTASI DELS RECTES ABDOMINALS. La separació dels rectes abdominals, tan comú a l’ embaràs i després en el postpart, milloren a causa de la forta acció postural i respiratòria que genera la tècnica hipopressiva sobre la musculatura. Això fa que es recuperi la seva funcionalitat perduda durant l’embaràs.

4. MILLORA ELS PROBLEMES D’ INCONTINÈNCIA URINÀRIA. Hi ha estudis que demostren que practicar 30 minuts de gimnàstica abdominal hipopresiva dos o tres cops per setmana disminueix notablement els símptomes de la incontinència urinària com a conseqüència de l’augment del to muscular del sòl pelvià.

5. MILLORA LA VIDA SEXUAL. La musculatura del sòl pelvià està íntimament lligada amb la funció sexual. La tonificació del sòl pelvià i l’augment de la seva propiocepció incrementen les sensacions durant les relacions, fet que sovint es veu alterat després de donar a llum.

6. REDUCCIÓ DEL DOLOR D’ ESQUENA. Durant l’ embaràs, i donat els canvis fisiològics que es produeixen, és freqüent presentar dolors d’ esquena que sovint perduren després del part. L’efecte de succió i de pressió negativa que es genera dins de la cavitat abdominal durant el treball hipopressiu, provoca un efecte de tracció sobre els discs intervertebrals.

7. TONIFICACIÓ I REFORÇ DE LA MUSCULATURA ABDOMINAL. Durant el treball hipopressiu es para molta atenció en la postura i la musculatura de la paret abdominal. Es redueix el perímetre de la cintura a causa del reforç muscular i la recol•locació postural. En poques sessions ja s’observa una disminució del perímetre de la cintura. Alguns estudis parlen d’entre 4 i 10 centímetres en períodes de dos a sis mesos de treball.

8. MILLORA DE LA VASCULARITZACIÓ I LA CIRCULACIÓ DE RETORN. Durant el postpart és important realitzar exercicis per activar la musculatura i afavorir el retorn venós.

9. AJUDA A PREVENIR LA DEPRESIÓ POSTPART. Realitzar exercici físic ajuda a sentir-se millor, molt important en el període de postpart. El treball hipopressiu contribueix a millorar la percepció del propi cos i augmenta així l’ autoestima i la confiança en una mateixa.

10. AJUDA A MILLORAR EL TRÀNSIT INTESTINAL I A RECOL•LOCAR LES VÍSCERES. Després del part és freqüent presentar restrenyiment, per això és molt important, a banda de seguir una bona pauta alimentària, realitzar hipopressius de forma periòdica.

TÉ CONTRAINDICACIONS?

Les persones amb hipertensió arterial i/o problemes cardíacs no poden realitzar aquest tipus d’ exercicis. Tampoc els poden fer les dones embarassades.

És important fer un bon aprenentatge de la tècnica. Convé consultar amb una fisioterapeuta per rebre assessorament sobre la manera correcta de practicar-la.

 Marta Andreu

Fisioterapeuta Col. 4006